Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Der findes nok ikke nogen mor, der ikke ønsker at deres barn er velopdragent, gør som der bliver sagt, og taler pænt til både dig og til andre. Det er dog de færreste der er velsignet med børn, hvor dette kommer af sig selv, og der er aldrig nogen der har sagt, at opdragelse skulle være let. 

En af de værste følelser man kan have som mor, men også en af dem de fleste ofte vil blive ramt af, er følelsen af afmagt. At man simpelthen ikke ved hvad man stille op, når ens lille kære konstant gør det modsatte af hvad man siger. Det er en balancegang, der er svær at mestre, for mens man ikke hele tiden skal korrigere og rette på noget barnet gør, da det vil gøre at barnet føler sig utilstrækkelig, så skal man heller ikke lade vær med at rette på det.

Vælg kampene med omhu

Det kan derfor være en god ide at tage små ting ad gangen. Lad vær med at forsøge at skabe det perfekte barn, men form det lige så stille til at blive det menneske du ønsker det skal være. Nogle af de ting du kan starte med er at barnet skal lære at rydde op efter sig selv, sidde pænt ved bordet og sige tak for mad. Disse tre ting er essentielle og mere forbundet end man måske lige skulle tro. 

At rydde op efter sig selv, og at tage sin tallerken med ud i køkkenet, bør så hurtigt som muligt være en naturligvis del af ritualet at spise, sådan er det også i børnehaven. At sidde pænt ved bordet er vigtigt både for aftenfreden, men også for at kunne tage barnet med andre steder hen, hvor det vil være vant til at sidde pænt. 

Tak for mad

Selvom sætningen “tak for mad” virker som en lille ting, så er det noget der har stor betydning. Der er helt almindelig skik at man kan sige tak for maden, når man har spist, og derfor bør det være noget man lærer sit barn fra en rimelig tidlig alder. Tak for mad er en af de første høfligheds fraser børn lærer sammen med “tak”, og derfor er det vigtigt, at det kommer på plads, også uden for hjemmet. 

Som du kan læse her, er der mange der har problemer med at få deres børn til at spise grøntsager og lignende. Så udover at barnet skal sige tak for mad, er det også en god ide at indføre at barnet skal smage på tingene og ikke bare sige nej. Dette er med til at skabe en sundere bordskik.

Tal pænt

Man kan blive overrasket over hvor grimt sproget er i en børnehave, og derfor bør man også gøre en ekstra indsats for at få barnet eller børnene til at tale pænt i hjemmet. Det er vigtigt at børn forstår, at der er forskel på, hvor man kan sige forskellige ting.

At tale pænt til hinanden er en af de helt store grundsten i en velfungerede samfund, og det danske teleselskab CallMe, der har kørt kampagner med at man skal tale pænt, har lavet en undersøgelse om hvor mange der gerne ville have på skoleskemaet, at man skulle tale pænt, og her svarede 84% faktisk ja. 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here